A Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat konferenciája Lendván, a Bánffy Központban

November 7–8-án  a Verbi Nyelvi Kutatóműhely tagjai (Molnár Csikós László, Vukov Raffai Éva és Takács Izabella) képviselték Vajdaságot a Sokszínű nyelvészet című konferencián a muravidéki Lendván.  A tanácskozásra a  Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat és a Magyar Nyelvstratégiai Intézet szervezésében  került sor a magyar tudomány ünnepe és a közelgő november 13-i magyar nyelv napja alkalmából.

Köszöntőbeszédet mondott Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön EB elnöke, Bence Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója, majd a vendéglátók köszöntötték a nyelvészeti konferencia résztvevőit: Márky Zoltán lendvai konzul, Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, Kepe Kocon Lili, a házigazda MNMI igazgatója.

Péntek János, a Termini elnöke bevezető előadásában a tanácskozás címében megjelenő „sokszínűség” lehetséges értelmezhetőségéről szólt.

A tanácskozáson hat országból érkeztek magyar nyelvészek, akik előadásaikban a régióik aktuális nyelvészeti, nyelvpolitikai, nyelvstratégiai helyzetéről tartottak előadást.

Az előadásokat követően a Maribori Egyetem magyar tanszékének vezetőjét, Kolláth Annát köszöntötték születésnapja alkalmából kollégái, barátai, hallgatói a tiszteletére szerkesztett Sokszínű nyelvészet – nyelvi sokszínűség című tanulmánykötet bemutatójával.