A Termini Kutatóhálózat éves találkozója

A Termini Kutatóhálózat a 2001 óta Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, valamint az Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban működő nyelvészeti kutatóműhelyek ernyőszervezete, amelyet idén egyesületként is bejegyeztek. A nyelvészek között már az 1980-as évek végén megindult szakmai integráció intézményesüléseként kialakult Terminiben a Magyarországgal szomszédos régiókkal összehangolt kutatómunka folyik .

Az idei szakmai fórumon a Termini tagszervezetei – Gramma Nyelvi Iroda (Dunaszerdahely), Hodinka Antal Intézet (Beregszász), Szabó T. Attila Nyelvi Intézet (Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy), Verbi Nyelvi Kutatóműhely (Szabadka, Újvidék), Imre Samu Nyelvi Intézet (Alsóőr, Maribor, Lendva, Zágráb, Eszék) – mellett meghívást kapott és részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományi Osztálya és a Domus Hungarica Kuratórium elnöke, Paládi-Kovács Attila akadémikus és Tarnóczy Mariann, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság titkára. Részt vett továbbá a megbeszélésen a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója, Bencze Lóránt, a Nemzetstratégiai Intézet elnöki tanácsadója, Duray Miklós, illetve a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa, Ferenc Viktória is.

A kétnapos találkozó első napján a Termini kutatóműhelyei számoltak be az elmúlt egy év során megvalósított kutatási programjaikról, egyeztettek a további közös kutatások részleteiről, s a benyújtandó pályázatokról.

Ezt követően nyelvstratégiai kerekasztallá alakult át a fórum, melynek keretében a jelenlévők megvitatták a Termini és a meghívott intézmények közötti együttműködés lehetőségeit, egyetértettek a kialakítandó szakmai párbeszéd fontosságában és egy tudományos alapokon nyugvó, részletes magyar nyelvstratégia szükségességében.

A találkozó első napján mutatták be a Hodinka Antal Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) együttműködésében létrejött Nyelvi jogaink és lehetőségeink: Útmutató és tájékoztató a nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásához kárpátaljai magyaroknak című kiadvány is. A füzet a hatályos ukrajnai nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásához nyújt közérthető módon megfogalmazott támpontokat mind a jogalkalmazók (például az önkormányzatok munkatársai), mind pedig az állampolgárok (a nyelvhasználók) számára. A kiadvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói, Beregszászi Anikó és Csernicskó István, valamint az NPKI kutatója, Ferenc Viktória munkája.

Ezen a napon szervezték meg a Termini éves közgyűlését is.

A Termini találkozójának második napja szakmai munkával telt, a kutatók megvitatták a folyamatban lévő és a tervezett kutatási programok részleteit, a kutatóhálózat működésével kapcsolatos kérdéseket.
A Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat éves szakmai találkozóján a hálózat kárpátaljai tagját, a Hodinka Antal Intézetet Csernicskó István és Márku Anita képviselte.
HAI