Rinfúz – kimérős

Rinfúz – kimérős

   A vajdasági magyarok az ömlesztett árura olykor a rinfúz melléknévvel utalnak, ez pedig a horvát, illetve szerb rinfuza megfelelője, amely szintén kereskedelmi fogalmat jelöl, csomagolatlan, kiméretlen árura vonatkozik. A rinfuza az olasz rinfusa (’zűrzavar, felfordulás, öszszevisszaság, keveredés’) szóra vezethető vissza. Olaszul az alla rinfusa kifejezés azt jelenti, hogy ’összekeverve, felforgatva, rendezetlenül’. A magyar vasúti szóhasználatban is előfordul az ömlesztett áruval kapcsolatos rinfúza szó. Gabona szállításakor rinfúza betétet használnak. Ugyanis ha gabonát vagy más hasonló anyagot eresztenek a fedett teherkocsiba, akkor az ajtókra olyan nagy nyomás nehezedik, hogy nem lehet őket kinyitni. Ezért az ajtó elé tesznek egy lemezt (hogy ezt nyomja a gabona és ne az ajtót).

   Magyarországon nem rinfúz teáról, rinfúz cukorkáról, rinfúz borról stb. beszélnek, hanem kimérősről. A kimérős melléknév elsősorban magára az ömlesztett állapotban levő árura vonatkozik: A kimérős tejet többnyire maguk az előállítók értékesítik. – Kimérős női-férfi, francia parfümöket a legolcsóbban tőlem vehetsz! – Az ukrán kimérős csokiknak mennyibe kerül kg-ja? – Magyar kimérős termelői tej kapható a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ IV. szintjén. – Hozzatok flakont vagy üveget olajhoz is és a tisztítószerekhez, kimérős mosogatószerhez is! – A különböző kimérős dolgokhoz vihetsz magaddal konyharuhát is. – Kimérős teának számít a saját kertben szedett és szárított citromfű is? – A Gumimaci Édesség Kereskedés fő tevékenységi köre a kimérős édességek forgalmazása. – Válasszuk a kimérős termékeket az előre csomagoltak helyett! – Míg a legtöbb helyen előrecsomagolt szaloncukrot is lehet kapni, itt volt kimérős is. – A Culinarisban van „kimérős” natúr görög joghurt, de nem tudom, mennyibe kerül. – Ajánlom még a Szultáncenterben kapható kimérős dohányokat, olcsók és finomak. – Happy Dog Új-Zéland kimérős száraz táp érkezett, amely egyelőre az Acanát váltja fel. – Nem sok minden van benne, de kimérős halva igen.

   Olykor az elárusító helyre (pultra, standra) utal a kimérős jelző: Mi csak sajtot szoktunk venni a kimérős pultnál a Coopban. – Pólus Tesco-ban is van ilyen kimérős árus, mindenféle finomsággal. – Máskor az Auchanban a pápai páros kolbászt címke (lejárati dátum) nélkül ömlesztették be a kimérős áruk pultjába! – Webáruházat nem tudok, de például egy pár nagyobb bevásárlóközpontban van olyan pult (nem bolt), ahol ilyen kimérős. – A mi plázánkban van ilyen kimérős parfümbolt.