Rapancsos

Rapancsos

   A magyar nyelv regionális szóállományában olyan szavak is találhatók, amelyek ismeretesek a nyelvterületnek különböző részein, írók is élnek velük, mégsem váltak köznyelvivé. Egyikük a rapancsos. (Rappancsos és rapancos alakban is előfordul.) Érdes, egyenetlen, darabos, kérges, redős, recés, reszelős, rögös, göröngyös felületre utalnak vele a beszélők: A durva, rapancsos felület megmunkálásakor gyorsan kopik. – Mi volt a neve annak a málnaszörpnek, ami olyan picit rapancsos fél literes üvegben volt? – Nem mehetek strandra felemelt fejjel, mert úgy fogok kinézni, mint egy 50 éves 22 évesen, vagy még rosszabbul, olyan rapancsos vagyok. – Tejfehér dombor akrilzselé világos szürke szemcsés struktúrával. Száradás után átlátszó, enyhén csillogó és rapancsos. – Ellenkező esetben, ha a falfelület rapancsos, egyenetlen, a felvitt felület vastagabb, nem tudják befedni a fent kiszámított mennyiséget. – A kettő keveréke adja azt a rapancsos felületet. – A mi terepünk igen rapancsos, a fű is néha nagyobb a kelleténél, ezért a farokfutó néha elgörbült.  – Az ostyalap rapancsos oldalára simítjuk, a másik lappal beborítjuk, és nehezéket teszünk rá. –  A fröccsöntött termék felülete ugyanilyen sorrendben a matt és rapancsos felületűtől fokozatosan a sima, fényes felületűig változott.

   A vajdasági magyar nyelvhasználatban közkeletűnek számít a rapancsos melléknév: Nem mindegy azonban, hogy sima, egyenletes és feszes, vagy pedig petyhüdt és a narancs héjához hasonlóan gyűrött, rapancsos-e. (Hét Nap) – A kollázsaim vagy inkább a kompozícióim alapja a farostlemez rapancsos felülete. (Hét Nap) – Ellenkező esetben, ha a falfelület rapancsos, egyenetlen, a felvitt felület vastagabb, nem tudják befedni a fent deklarált mennyiséget. (www.izodeko.co.rs) –  A rapancsos arcú öregasszony csak a kutyáját szereti. (Laták István) – Míg én borotválok, rapancsos arcú felesége bodorszőrű kutyáit füröszti és selypítve énekelgeti a szappanosvíztől prüszkölő kis jószágoknak. (Laták István) – Sima, érinthetetlen, rapancsos, durva – a szem tapogat és simogat, le-föl mozog, mintha ujjai lennének,… (Radics Viktória)

   A Felvidéken is el van terjedve: Mint amikor elmegyünk egy hétre nyaralni Horvátországba, a rapancsos dalmát tengerpartra, az első két nap pedig azzal telik, hogy belerázódunk a nyaralás tempójába, teendőibe. (Új Szó) Az üdülésben nem hinni kell, hanem részt venni – harapta ketté az első példányt, melynek rapancsos, sötétzöld bőre fiatal krokodilra emlékeztette. (Új Szó) – A tavaszi napfénytől még a fűzfa rapancsos kérge is megpuhul, hát még az érző ember. (Mikszáth cikke)