Minőséges

Minőséges

   A vajdasági magyarok számára szinte közkeletű a minőséges melléknév, az anyaországiak viszont nemigen használják, inkább a jó minőségű szókapcsolattal élnek helyette. Ez nem is csoda, hiszen a szerb kvalitetan, kvalitetna, kvalitetno tükörszavaként jött létre. Ellentéte, a minőségtelen pedig a nekvalitetan, nekvalitetna, nekvalitetno mintájára való szóalkotás eredménye.

   A minőséges szó leginkább reklámszövegekben fordul elő (amelyek nálunk egyébként is gyakran fordításszövegek, olykor nyelvhelyességi és helyesírási szempontból nem kifogástalanok): Olyan nyomda szeretnénk lenni, akit az üzletágban mindenki felismer és elismer a minőséges termékekről és szolgáltatásokról. – Cégünk kiemelten odafigyel a határidők betartására és a minőséges munkára. – Minőséges öblítőszereket használva az össz kezelések 95%-át egy ülésben végezzük…– A wireless internet rendszerünkre való csatlakozáshoz Önnek szüksége van egy minőséges antennára, antenna kábelra és wireless kártyára. – A további adatátvitel a végső felhasználókhoz a koaxiális vezetékekkel és minőséges erősítőkkel történik. – Szüksége van minőséges konyhára? – Ezt a csúcsminőségű szigetelés és a többréteges termoüveg biztosítja, amelyeket kiválasztottuk már akkor, amikor a minőséges faablakokat elkezdtük készíteni. – Ez kötelez bennünket, hogy vevőinket minőséges termékekkel szólgáljunk. – A minőséges állati takarmányok gyártását kizárólag minőséges alapanyagokból végezzük.  – A szép és minőséges épületekhez csak minőséges építőanyag és iskolánkból kikerült jó szakember szükséges!  – Mottónk: hosszú távon csak a minőséges munka az igazán olcsó!

   Sajtónkban is felbukkan a minőséges melléknév, arról tanúskodva, hogy a regionális köznyelv is kezdi befogadni: Minőséges ételek jutnak el a fogyasztókig. – A tudatos életforma már megtalálta a minőséges és hosszú élet felé vezető utat. – A legnagyobb gondot az okozta, hogy a termesztők nem tudtak minőséges palántákhoz jutni.  – Minőséges lesz-e az erjedés?  – Az első lépésben rendet kellene teremteni a vetés körül, hogy minőséges mag kerüljön a föld-be. – A minőséges audio streaming terén már elfogadott standarddá vált. – Egy kultúrtermék nem pusztán attól lesz minőséges, hogy egy bizonyos életművet, személyt, eszmét, politikai programot tematizál. – Erre kötelességünk odafigyelni, elsősorban minőséges és egészséges táplálékkal. – Én minőséges árut próbálok termelni és árulni. – Ötven körülire tehető a bejegyzett nyelviskolák száma, körülbelül 7-8-ban szerezhető igazán minőséges nyelvtudás.