Kooperáns

Kooperáns

   Vajdaságban nagy múltja van a kooperáns főnévnek, ’társult termelőre’ utal: Három évre rá, 1982-ben, az akkori szóhasználattal élve a „kooperánsok”, azaz a társult termelők számára vált kötelezővé. – Aki emlékszik ezekre az időkre, tudja, ez a kategória azt jelentette, hogy a „kooperáns” valamely szövetkezet vagy állami birtok arra szakosodott részlegével szerződéses viszonyban állt. – A projektum első szakaszában minden kooperáns a saját objektumait használná a termelésben, a későbbiekben pedig akár a farmépítés is számításba jöhet.

   A következő mondatban a kooperáns melléknév a termelő főnév jelzőjeként jelenik meg: Az előző év megfelelő időjárásának, szakembereink tanácsának, ugyanakkor a kooperáns termelőink kemény munkájának köszönhetően nagyon jó hozamokat és eredményeket tudunk felmutatni.

   Egyébként olykor más területeken is felbukkan a kooperáns szó. Az iparban, a régészetben stb. ’bedolgozó’ jelentése van: Az üzemrészlegben 20 új munkahely létesült, emellett pedig még 90 kooperáns számára nyújt lehetőséget az együttműködésre. – Személyesen voltunk az üzemben, a beszélgetés során kiderült, hogy az egyik kooperáns cégtársuk legyártana olyan hajtókart, amit csak odaviszek és abból az anyagból, amit én viszek. – Ám egy kooperáns nincsen felkészülve ilyesmire, mi is volt kéznél? Egy kapa, két bicska, no meg a két kezünk.

   Orvosi vonatkozásban ’kiküldött’ értelemben használják: A kórházban egyheti kezelés után merte elmondani az európai kooperáns doktornőnek a 20 éves hajadon, akit a szülei hoztak be a kocsijukkal a távoli hegyekből, hogy igazából nem a mellkasa fáj,… hanem várandós. – A műtőben a szolgálatban lévő ügyeletes kooperáns + szovjet sebészszakorvos vérátömlesztést, transzfúziót alkalmazva combműtétet hajtott végre rajtam, azaz combcsontomba egy 40 cm-es hosszúságú és 9 mm-es átmérőjű fémrudat behelyezve, a csontot „megszegelte”. –A Constantine-i klinikán, mint TESCO kiküldött kooperáns szakorvosok teljesítettek szolgálatot.

   Az ’együttműködő’ jelentést leginkább melléknévként hordozza: Mindezzel a TQM (Teljes-körű Minőségmenedzsment) megvalósulása irányába mozdulhatnak el azok a ZENFE kooperáns felsőoktatási szervezetek, melyek az energia hatékonyság nemzetközi, hazai és lokális igényei szerinti lean-benchmark virtuális szervezetet alakítják ki. – Persze vannak nyílt titkok a sajtó s a közvélemény számára, de ezek mindegyikére sem vennék mérget. Egy jól kidolgozott tervezetben, mindig kell hely némi csontnak. Szerintem párat majd még maguk, vagy a kooperáns sajtó segítségével elénk dobnak. – Demokratikus és kooperáns vezetőként biztonságot és harmóniát teremtett. – Az áldozatok zöme kisebbségi, elsősorban roma, hajléktalan vagy egyszerűen „nem kooperáns magatartást tanúsító személy”.