Könyvbusz

Könyvbusz

   A vajdasági magyar szóhasználatnak jellegzetes eleme a könyvbusz főnév: A Forum Könyvkiadó újdonságai között fontos helyen szerepel a könyvbusz is, amely összesen 1200 kötetet tud egyszerre kiszállítani. – Körútra indult az újvidéki Forum Könyvkiadó könyvbusza. – A Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően 3500 kilométernyi körútra indult az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet könyvbusza. – Holnap könyvbusz érkezik Zentagunarasra, Gunarasra és Bajsára. – A Könyvbusz december 16-án Bácskossuthfalvára tesz látogatást. – A könyvbusz további útvonaláról a sajtón keresztül értesülhet a nyilvánosság. – Az újvidéki Forum Könyvkiadó könyvbusza kanyarodott be pénteken a dél-bánáti Székelykevére. – Szenttamáson és Óbecsén járt a Forum könyvbusza. – A tóthfalusiak könyvbusszal segítik a nyékincaiak könyvellátását. – A Kaszinó udvarán a Könyvbusz teljes kínálatából válogathatott ma egész nap a közönség. – 15 órakor megérkezik a könyvbusz is, melynél megvásárolhatók lesznek a vajdasági magyar kiadók könyvei. – Három órától meg lehetett vásárolni a vajdasági magyar alkotók könyveit, amelyeket a könyvbusz árusított. – Kultúrmissziót teljesít a könyvbusz …

   A könyvbusz voltaképpen mozgó könyvesbolt, olyan településekre visz eladó könyveket, amelyeken egyébként nem lehetne könyvet vásárolni. A Forum Kiadó már fél évszázaddal ezelőtt is működtetett könyvbuszt, a jelenlegi ennek a programnak a felújítása. Magyarországon mostanában próbálkoznak mozgó könyvesboltokkal, például a Zrínyi Kiadó működtet effélét, ezért olvashatunk többek között arról, hogy könyvbusz járt a budapesti Petőfi-laktanyában. Amikor magyar írók látogattak Törökországba, alkalmuk volt találkozni az EU-könyvbusszal, amely török szerzők művei mutatja be, országismereti információkat kínál, egyúttal pedig internet-állomásként is működik.

   A skandináv országokban a mozgókönyvtárat nevezik könyvbusznak (Bokbuss). A Svéd Könyvtári Szövetség már 60 esztendeje működteti. Félreeső falvakat, iskolákat, óvodákat keres fel könyvekkel, CD-kkel, DVD-kkel megrakodva. A könyvkölcsönzésen kívül a svéd könyvbuszon lehet még zenét és hangoskönyvet hallgatni, számítógépes játékot játszani, filmet nézni, internetezni stb. Magyarországon is vannak mozgókönyvtárak, ezek könyvtárbusz vagy bibliobusz nevű jármű segítségével jutnak el különböző helyszínekre. Fénykoruk a hetvenes években volt, a nyolcvanas években már hanyatlásnak indult ez a szolgáltatási forma, de tíz évvel ezelőtt a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer programjának keretében felújították.