Grabanc

Grabanc     

   Ezt az érdekes szót a ’megragad valakit, valamit’ jelentésű megfogja a grabancát kifejezésben használja a bizalmas stílus: A grabancod megfogom és helyben hagylak. – Egyszer csak megfogja a grabancom, és félre húz: Te Zita én nem tudom, mikor kell csöngetni! –Hirtelen egy huszonéves srác jó erősen megfogta a grabancát, megrázta őt, és elkezdett vele ordibálni, hogy mocskos alkoholista. – Az ellenőr, aki karszalagja szerint fel van jogosítva a jegyek, bérletek ellenőrzésére, megfogta a grabancát a leányzónak. – Mivel járatos voltam a szellemvilág működésében, tudtam, hogy ha Isten akarja, megteheti, hogy egyszerűen megfogja a grabancom, kiemel a sárból, – Mikkel a barátja segítségére akart sietni, de Yarbro megfogta a grabancát, és a lovak felé vonszolta. – Keménysége, eddig, mindig döntés eredményének tetszett, drága Deske, megfogta a grabancát, alig kapott levegőt.

   A szóban forgó kifejezés olykor állatra vonatkozik: A tyúkok megvédték magukat, elzavarták a görényt, de a nyúlnak megfogta a grabancát rendesen. – Ismerek egy srácot, aki úgy nevelte meg a bébi pit bullját, hogy foggal megfogta a grabancát, és megrázta, ahogy az anyja tenné. – Be kellett látnom, hogy az orvos – mivel nem csügg olyan anyai szeretettel a macskán – határozottan megfogja a grabancát, és már be is adta a gyógyszert. – Párom megfogja a nyúl grabancát a földön, hogy ne menjen el, másik kezével letakarja a szemét, így egyáltalán nem mocorog. – Megfogja a grabancát és kiteszi az ajtó elé, …majd sértődötten visszavonul. – A férfi visszafordul, lenyúl hozzá, megfogja a grabancát, és ölbe veszi, … majd az autójához lép vele, … kinyitja az egyik hátsó ajtót, és beteszi az ülésre.

   A grabanc főnév néha az elkap vagy a megragad igével alkot szószerkezetet: Manci, neked még elkapom a grabancod … – Vigyázz, mert jön Hopi, és elkapja a grabancod. Meg Veres Pálné grabancát is. – Ugrál, elkapja a grabancom, ráz, visszaül. – Bátran felvállalom, hogy junkie lettem, elkapták a grabancom. – Mikor meglátta, kiragadta a kezemből, megragadta a grabancom. – McAlistar megragadja a grabancod, – ebben viszont határozott.

   Voltaképpen mi is az, hogy grabanc? A Magyar szókincstár szerint ’haj, üstök’, Marko Peić és Grgo Bačlija szótárában (Rečnik bačkih Bunjevaca) viszont ’nyak’. Egyébként a bunyevácok is élnek a megfogja a grabancát kifejezéssel, vagyis a megfelelőjével: uhvatiti za grabanc. Lehetséges, hogy a grabanc szó délszláv eredetű, talán a grabiti igének valamiféle származéka, ugyanis ez éppen azt jelenti, hogy ’megfog, megragad’.