Verbi Nyelvi Kutatóműhely

HORVÁTH FUTÓ HARGITA

 Újvidéki Egyetem, BTK
Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A SZÓKINCS SZEREPE AZ OLVASÁSMEGÉRTÉSBEN [1]

 

Egyéni szókincsünk mennyiségi és minőségi kialakulását számtalan tényező befolyásolja, többek között korrelációban van az olvasási képességgel is. A szókincs kortól függetlenül a legfontosabb kompetencia, tudásterület a nyelvet tanuló egyén számára. A legújabb tantervekben a hangsúly a nyelvészeti, műveltségi elemekről a kulcskompetenciák, többek között az anyanyelvi kommunikáció, azaz a hallott és olvasott szöveg értésének és a szövegalkotás fejlesztésére tevődött át. A sikeres anyanyelvi kommunikáció alapfeltétele a megfelelő szókincs, valamint a nyelvtan és az egyes nyelvi funkciók ismerete. Az egyén szókészletének növekedése szorosan összefügg az olvasásmegértésének szintjével. Az olvasó egyén miközben új szavakat tanul, új fogalmakat is elsajátít, vagy a már meglévő fogalomkészletének kapcsolatait bővíti, mentális lexikonában a már ismert szavakhoz és fogalmakhoz az új elemeket kapcsol.

Kulcsszavak: olvasási készség, szövegértés, kompetenciák, anyanyelvi kommunikáció, szókészlet, szókincs, mentális lexikon[1] A tanulmány a Szerb Köztársaság Oktatási és Tudományügyi Minisztériuma III47013. számú projektumának keretében készült.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline