Verbi Nyelvi Kutatóműhely

Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke

műhely-konferenciát szervez 2017. szeptember 22-23. között

„Nyelvi tájkép, nyelvi sokszínűség”

címmel.

 

A konferencia társszervezője: MTA Nyelvtudományi Intézet

 Helyszín: Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, Csíkszereda

 

 

A konferencia tárgya

A vizuális nyelvhasználat sajátosságainak feltérképezése éppen kommunikatív, informatív és szimbolikus töltetük miatt vált érdekessé a nyelvészet számára is, hiszen egy adott országba, térségbe érve a feliratok, táblák, jelzések stb. sok mindent elárulhatnak az adott hely nyelvhasználati szokásairól, és természetesen a nyelvek státusáról is. A nyelvi tájkép ugyanakkor közvetítő szerepet tölt be a különböző nyelvpolitikai szintek között, mivel a tájkép, a hatalmon levő nyelvi ideológiák konkrét megnyilvánulása, a megélt, gyakorlatba ültetett nyelvi magatartás közvetett vagy közvetlen formája.

Ebben az összefüggésben felmerül a kérdés, hogy a kisebbségi magyar nyelvterületeken és az anyaországban milyen metakulturális üzenetek hordozója a vizuális nyelvhasználat, milyen nyelvi attitűdök és szokások körvonalazhatóak a kisebbségi és a többségi nyelvek megjelenítése esetében.

A konferencia célja, hogy teret nyisson egy olyan szakmai diszkussziónak, amely a különböző magyar nyelvterületen élők nyelvhasználati szokásokra, nyelvi tájképre vonatkozó kutatási eredmények feltérképezésére, és a jelenségek, a közös és sajátos elemek megvitatására vállalkozhat.

A konferenciafelhívás teljes szövege     Jelentkezési űrlap

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline