Elismert magyar nyelvészek a Kárpát-medence neves egyetemeiről

Anyanyelvűség és nyelvi revitalizáció

– képek – 

Szabadka: Nyelvészeti konferencia a Kárpát-medence kiemelkedő szaktekintélyeivel

Kolláth Anna a szlovéniai magyar nemzeti kisebbség nyelvhasználatának elismert kutatója a muravidéki kétnyelvű oktatásról számolt be a konferencia műhelymunkái során

A Verbi Nyelvi Kutatóműhely a Termini Nyelvi Kutatóhálózattal karöltve nyelvészeti konferenciát tartott Szabadkán, ahol egyebek mellett az anyanyelv megőrzésének lehetőségeit és a nyelvfelélesztés módszereit vették számba a résztvevők.

A konferencia plenáris előadója Péntek János, a Szabó T. Attila Nyelvi Intézet szakmai igazgatója, a Termini Egyesület társelnöke és Lanstyák István, a pozsonyi Comenius Egyetem professzora volt. Az elismert magyar nyelvészeknek köszönhetjük többek között a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat magyar-magyar szótárát és a határon túli nyelvváltozatok tudományos vizsgálatának megalapozását és széleskörű elismerését is.

Mindenki terápiát akar diagnózis nélkül, az első dolgunk, hogy legyen diagnózis – idézte fel Kontra Miklós kétnyelvűség-kutató szavait Péntek János a nyelvmegőrzésről és nyelvfelélesztésről folytatott tudományos tanácskozáson. „Az elmúlt több mint két évtized alatt felállítottuk a diagnózist, tudjuk, hogy milyen a magyar nyelv helyezte a Kárpát-medencében, milyen a nyelvi folyamatok és jelenségek történtek. Most a terápiára kell fektetni a hangsúlyt” – mutatott rá a nyelvész.

Nagyon fontos tudatosítani, hogy a közmagyar nyelv az egyetemes magyar identitásunkat fejezi ki, a helyi nyelv, a gúzsvás, prikolicás meg cicibános nyelv pedig az adott közösség helyi identitását fejezi ki. Ezt a kettőt nem szabad szembeállítani – hangsúlyozta Lanstyák István. „A kisebbségi magyar identitás nem zárja ki az egyetemes magyar identitást; az egyiket a helyi nyelvváltozatok fejezik ki hitelesen, a másikat pedig a közmagyar nyelv. Az oktatás akkor tudja elősegíteni a közmagyar nyelv elsajátítását és csökkenteni a kontaktushatás mértékét, hogyha erősíti a beszélőben a magyar identitást és harmóniába hozza a két nyelvváltozatot” – emelte ki előadásában a pozsonyi egyetem professzora.

A tanácskozás szervezője a Verbi Nyelvi Kutatóműhely, amely az első olyan vajdasági civil szervezet, amely céljaként a magyar nyelv vajdasági változatával kapcsolatos nyelvészeti kutatásokat, nyelvi ismeretterjesztést és anyanyelvi stratégiaépítési feladatokat vállalt fel. Vukov Raffai Éva, a Verbi elnöke elmondta, hogy a tanácskozásra olyan Kárpát-medencei neves kutatókat hívtak meg, akik a magyar egy-egy nyelvváltozatával és azok társadalmi, közösségépítő szerepével foglalkoznak. „Az itt elhangzó előadások közelebb állnak a vajdasági magyarokhoz is, hiszen mi is hasonló problémákkal szembesülünk, nem csak a hétköznapokban, de az oktatásban, az anyanyelvi nevelésben is” – nyilatkozta a konferencia szervezője.

A Verbi Nyelvi Kutatóműhely szorosan együttműködik a Termini magyar-magyar szótárprogram fejlesztőivel, valamint egy hangos-térkép segítségével a régió látható kétnyelvűségi ábráján is bemutatja a vajdasági magyar nyelv aktuális helyzetét és sokszínű nyelvváltozatait.

Basity Gréta

forrásvajma.info