MTA szülőföldi ösztöndíjak 2013

A Magyar Tudományos Akadémia pályázati felhívása  szülőföldi ösztöndíjak elnyerésére 

I. A pályázat célja 

A Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény (a továbbiakban: MTAtv.)

3. § (1) bekezdés i) pontja, valamint az akadémiai Alapszabály (a továbbiakban: Alapszabály) 5. § (1) és (2) bekezdése szerint a Magyar Tudományos Akadémia (a továbbiakban: Akadémia) kapcsolatot tart a külföldön élő, magyar nyelvű és tárgyú tudományos kutatások művelőivel, támogatja a határon túli magyar tudományosságot.

Az Akadémia az MTAtv., az Alapszabály, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló  368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet alapján támogatóként pályázatot hirdet szülőföldi kutatói ösztöndíjak elnyerésére.

Az Akadémia Domus ösztöndíjprogramja senior, junior és csoportos ösztöndíjakkal segíti a szülőföldi magyar nyelvű és tárgyú kutatások folyatását, a Kárpát-medencei magyar kutatók együttműködését.

A Domus Kuratórium támogatni kívánja magyar tudományos eredmények létrehozását, a meglévő magyar szellemi értékek dokumentálását, a magyar szaknyelv fejlődését; a tudományos műhelyek erősítését, a magyar tudományos szervezetek együttműködését, Kárpát-medencei magyar tudományos hálózatok létrejöttét és előkészítését; a tudományos utánpótlás segítését, korszerű oktatási anyagok kidolgozását, színvonalas magyar tankönyvek megjelentetését, Kárpát-medencei szintű doktori iskolák létrehozását, azok előkészítését.

bővebben…